Skärikurs på Sälgrund

Kom på Skärikurs till Sälgrund!

 

Årets skärikurs följer traditionen; vi åker ut med båt från Kaskö fiskehamn på fredag kväll ca kl. 18.30. Själva kursen inleds på lördag morgon kl. 9.00 och avslutas efter lunch på söndag. Kvällarna fylls av jam, trevligt umgänge, bastubad och korvgrillning.

Som lärare i år fungerar Lauri Kotamäki, dragspelaren i duon MäSä Duo, och riksspelmannen Pelle Björnlert från Småland.
(presentation av lärarna längre ner på sidan).

 

Anmälan

Skynda, skynda. Kursplatserna är färre i år än tidigare på grund av att flerbäddsrummen i huvudbyggnaden ändrats till tvåbäddsrum. Den separata Lax -lägenheten med sex bäddar (tre våningssängar) i huvudbyggnaden finns kvar, liksom övernattningsmöjligheten i den separata stugan. Meddela dina boendeönskemål vid anmälan så försöker vi uppfylla önskemålen så långt det går.

 

Boende i tvåbäddsrum i huvudbyggnaden: 150 €/person

Boende i tvåbäddsrum i stugan: 150 €/person

Boende i lägenhet med sex bäddar: 120 €/person

 

I priset ingår undervisning, boende och mat samt båttransport till och från ön. Sängkläder ingår, men handdukar bör var och en ta med själva!

 

Skicka din anmälan till kansliet@spelmansforbundet.fi en månad innan kursstart. Platserna fylls i den ordning anmälningarna kommer in.

___

 

Lauri Kotamäki har spelat på fåradiga dragspel sedan 9-årsåldern. Hans första lärare var mästerspelmannen Airi Hautamäki. År 2014 grundade han duon MäSä Duo tillsammans med fiolisten Kyösti Järvelä. Duon har gett ut två skivor, varav den första – Eläköön – röstades fram som bästa folkmusikskiva i Finland 2017. År 2020 gav duon ut Kutsumattomat. Lauri kommer att utexamineras från Sibelius-Akademin inom kort. Sydösterbottniska polkor i moll har alltid legat honom varmt om hjärtat.

Pelle Björnlert från Vråka i nordöstra Småland spelar företrädesvis musik som har sina rötter i den småländska och östgötska folkmusiktraditionen. Pelle har stort fokus på låtarnas ursprungliga funktion som bruks- och dansmusik och har under lång tid utvecklat sitt låtspel i nära kommunikation med dansen. Tidigt skapade han sig ett namn i kraft av ett personligt spelsätt med en smittande dansrytm och har länge varit en förebild för många spelmän från södra Sverige. Pelle säger: ”Min strävan är att spela en dansant, livfull och variationsrik musik”.

På senare år har Pelle börjat komponera egna låtar, de flesta i traditionell stil, men ibland med en lite annorlunda udd. På ”Folk & Världsmusikgalan” 2020 tilldelades han Stims pris som ”Årets kompositör”. Pelle spelar vanlig fiol och även på en fiol med resonanssträngar; violino dámore. Han är riksspelman och har dessutom erhållit Zornmärket i guld.

Några av Pelles album som finns tillgängliga på Spotify:

  • Mikaelidansen (2000) med Bengt Löfberg och Erik Pekkari
  • Fors (2001) solo
  • Musikanter, polskor och andanter (2006) med Johan Hedin
  • Live Concert in Paris (2011) med Johan Hedin och Erik Pekkari
  • Silfver (2013) med Johan Hedin, Nora Roll och Sven Åberg
  • Dámore (2019) med Johan Hedin, Anders Löfberg, Erik Pekkari och Nor Roll

Till sommaren 2022 är Pelle aktuell med ett nytt soloalbum.

---

Varmt välkommen på årets skärikurs!