SamStämt 1-3.7.2022

15.02.2022 kl. 15:16

Det är på gång!

Hej alla spelmän och dansare. Nu skall vi göra ett nytt försök att arrangera den gemensamma spelmans- och folkdansstämman i Ingå. SamStämt 2020 som på grund av coronapandemin blev inhiberad, återkommer med så gott som oförändrat programschema, men stämman heter nu naturligtvis SamStämt 2022.

Stämman börjar på fredag 1.7 och avslutas på söndag 3.7. Den centrala platsen för stämmans gemensamma uppvisningar, samkväm, öppna dans och huvudfest är Nylund Arena. Maten kommer också att serveras där.

Vi ordnar stämmobussar från östra Nyland, Åboland och Österbotten för deltagarna, men man kan också komma med egen bil, husbil eller husvagn till stämman.

På fredagen är det ankomst till stämman, stämmoöppning och internt samkväm på Nylund Arena och som specialprogram för juniorerna ordnas det ett pyjamasparty på skolan där juniorerna inkvarteras. På kvällarna ordnar vi flera platser kring Nylund Arenan där man kan buskspela. Man får gärna dansa till buskspelet men inget golv är byggt skilt för det.

Lördagens program består av utfärder, uppvisningar på Ingådagen (som är ett stort evenemang med många besökare) och öppen dans på kvällen. Under Ingådagen kommer det att ordnas bl.a. Skinkompassetävling och FMI:s Traditionshörna. De utfärder som erbjuds är bl.a. båtturer, en resa med museibussen Trötte Theodor samt hantverk. Det finns också möjlighet att delta i flera musik- och danskurser. På kvällen blir det först ett festsamkväm samt senare öppen dans på huvudfestplatsen.

Söndagens program är övning inför festuppvisningen samt högmässa i Ingå kyrka. Stämman avslutas med huvudfesten på Nylund Arenan.

Inkvarteringsalternativen som erbjuds är skolgolv eller hotellinkvartering. Hotellinkvarteringen är huvudsakligen i Ekenäs medan skolinkvarteringen är i Ingå. Busstransporter ordnas till och från hotellen.

 

Skinkompasse är en lekfull tävling för uthålliga och snabbfotade dansare där tempot ökar efterhand och den som är sist kvar vinner.

 

Traditionshörna är en konsert som FMI ordnar och dokumenterar. Här ges spelmän, små grupper och sångare tillfälle att framföra sin musik – repertoaren kan rymma allt från traditionella låtar till inslag av nyskapad, experimentell folkmusk.

 

 SamStämts barn- och ungdomsläger 29.6.-1.7.

 I anslutning till SamStämt 2022 i Ingå ordnas ett läger för barn och ungdomar i åldern 8-18 år. Lägerdeltagarna får spela folkmusik och dansa tillsammans. För att kunna delta i folkmusikdelen är det nödvändigt att du redan kan spela ett instrument. Lägret avslutas med en uppvisning på SamStämts öppningssamkväm på fredagskvällen.

 

Arbetsgruppen för SamStämt 2022

 

Länk till hemsidan för SamStämt 2022:

https://sites.google.com/view/samstamt2022

 

Stämmoinfobrev

Barn- och ungdomsläger

Lägerreklam

Pia-Stina Sarin